Others

A place converted into housing

A place converted into housing

The small squares, the winding streets, the old balconies full of flowers, in short, the charm of Barcelona Gràcia neighborhood He had always dazzled Mariona. Therefore, when he had the opportunity to settle in the thick he did not hesitate for a moment. The problem was to condition the chosen place, since it was a former commercial premises, with enormous possibilities, but complicated to carry out. An integral reform was necessary in which not only a correct distribution intervened as a priority, but also to ensure that natural light reached all rooms, since it was an interior premises with direct access to the street.

With all the ideas in mind, the young owner entrusted the project to the architect Silvia Farriols, that raised the housing as a loft of open spaces located at different levels. First, he removed the false ceiling and he exposed the old beams he painted white, like the walls, with the aim of enhancing natural light. The interior patio that separates the front area of ​​the house (living room, dining room and kitchen) from the rear (bedrooms) became, after the reform, a glazed hall that floods all the rooms with light.

From the street you can directly access the house, which opens to a large living room, chaired by the old glazing of the facade, which remained intact, although a fixed steel louver blind, which brings luminosity and preserves the intimacy of the interior. Next, there is the bathroom, which for reasons of drains had to be installed next to the living room.

Two steps lead us to the space that share kitchen and dining room, located on a lower level. For the floor a very clear wooden floor was chosen, which covers the entire house and creates a visual continuity. This same finish (maple wood) was chosen to make the kitchen furniture, without top cabinets and separated from the dining room by an original central island. From the kitchen-dining room you reach a glazed corridor, where a small work area was located.

Next is the hallway that leads to the master and guest bedroom. In short, a succession of rooms that thanks to the ceiling, floor and light are visually unified without losing the necessary privacy in some areas such as the bathroom or bedrooms

Advertising - Keep reading below An original distribution

View of the corridor that leads to the bedrooms, with the inner courtyards on both sides. Before the reform, this was an elongated and uncovered patio. Now, it has become a bright glazed passage area. Cushions, from Sia and India & Pacific. Coffee and tray set, from India & Pacific.

Large window

The window that overlooks the street was not modified. Only blinds were installed that preserve the interior of prying eyes.

Bright living room

View of the room, located next to the door that leads to street level. In order not to overwhelm the space, it was decorated only with a sofa and an armchair, by Domus, and a table, by Ikea. A bamboo rug, from India & Pacific, delimits the area. Cushions, from Sia and India & Pacific.

Open spaces

The kitchen and dining room coexist in a large space, which occupies the center of the house. It is located in a lower snow than the rest of the rooms, but the wooden floor unifies all the decoration. In the background, a glazed corridor, flanked by two interior courtyards, leads to the bedrooms. Kitchen furniture finished in beech and designed by Silvia Farriols. Dining table, by Ikea. Chairs, from Sit Down.

Structural elements

The column that supports the beam was integrated into the kitchen and now serves as a support for a blown countertop. Next to it was a module that, on the one hand, has storage space and, on the other, serves as a breakfast bar. Stools, by Ikea.

An office in the lounge

Working corner of the living area, decorated with an old Taimo bureau. Next, a cubic room is striking, with red partitions, where the bathroom was installed.

Ricones harnessed

In the old corridor that leads to the bedrooms, and which is now glazed and conditioned, a small work area with a custom-made table was created.

Bedroom

In the master bedroom stands a stack of old boxes, which acts as a bedside table. The bed was covered with a romantic buti air, from India & Pacific, where the cushions, slippers and red bedspread also come from.

A dresser with history

Although functional furniture predominates, the owner rescued some old pieces, such as this one, which she managed to integrate with ingenuity in modern environments.

A glass bathroom

The bathroom was designed to the millimeter by the architect Silvia Farriols. Highlights the washbasin cabinet made with two glass shelves. Accessories, from Country Family. Towels, from La Perla Gris.

An old bar

By maintaining the window of the facade, which cannot be modified without permission from the town hall and the neighborhood council, the budget for this reform was not exceeded. Formerly this place was a cocktail bar, so it was only necessary to place a fixed blind.

Beams in the lounge

The ceiling of exposed beams, painted in broken white, was key to unifying the environments of the whole house. In addition, by leaving it in sight, it was also saved in materials and workmanship, since it was not necessary to make a false plaster ceiling.

Key points of the reform

Partitions were demolished to create a diaphanous space, unified by the wooden floor of the floor.